MPS

De overheid legt de tuinbouw milieuverplichtingen op. Wij doen vanaf het allereerste begin mee aan MPS, sinds 1995. Een bedrijf moet vierwekelijks registreren hoeveel energie, gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen worden gebruikt. Ook moet aangegeven worden of het afval gescheiden wordt afgevoerd. Het eerste jaar krijgt iedereen altijd als resultaat een C. Na het eerste jaar kregen we direct klasse A en wel met de maximale score, 100 punten. We gebruiken namelijk relatief weinig energie (kunststof kas), meststoffen (langzaamgroeiend gewas) en gewasbeschermingsmiddelen (harde bladeren zijn niet erg gevoelig voor ongedierte).

Zie hieronder de kwalificatie-gegevens:

mps tabel

Ook het afval wordt gescheiden afgevoerd: brandbaar, groen en papier. Ook al scoor je een MPS-A, je moet je best blijven doen om het nog beter te doen. De afgelopen jaren hebben we het schermdoek vernieuwd, zodat we minder gas zullen gebruiken. Dat is nodig want de gasprijs is de laatste tijd verdubbeld. Ook de afvalscheiding wordt uitgebreid; plastic potjes worden ingeleverd voor recycling en zacht plastic kan ook hergebruikt worden als het gescheiden wordt ingeleverd. Daarom hebben we een pers aangeschaft om dit volumineuze materiaal samen te persen.
De tuinbouwsector heeft met de overheid een overeenkomst (convenant) om zoveel mogelijk afval te scheiden en voor hergebruik aan te bieden. Als dat niet voldoende gebeurt, moet de tuinbouw meer gaan betalen voor hoezen, potten en verpakkingen, een soort verwijderingsbijdrage dus.